X

تکنولوژی های مرتبط با بارکد

RFID چگونه کار می کند؟

RFID  چگونه کار می کند؟

سامانه بازشناسی با امواج رادیویی (Radio Frequency Identification) یا RFID، سامانه شناسایی بی‌سیمی است که قادر به تبادل داده‌ها به ‌وسیله برقراری اطلاعات بین یک Tag که به یک کالا، شی، کارت و... متّصل شده‌ و یک بازخوان (Reader) است.

 از این فناوری در شناسایی خودکار کالاها، حیوانات، انسانها و .... استفاده می شود و شیوه به کارگیری آن با نصب تراشه ای بسیارکوچک در قالب یک برچسب بر روی اشیا می باشد که فرکانس رادیویی اختصاصی خود را دارد و تنها با دریافت این فرکانس توسط دستگاه گیرنده و تطبیق آن در بانک اطلاعاتی شئ مورد نظر ردیابی می شود. کدهای میله ای، کارتهای هوشمند، تشخیص صدا، برخی از فناوری های بیومتریک، OCR)  Optical  Character Recognition)  و  Radio Frequency Identification)  RFID) نمونه هایی در این زمینه می باشند.

RFID  چیست؟

تگ و یا دستگاه فرستنده خودکار، شامل یک مدار الکترونیکی است که به شی مورد نظری که لازم است دارای یک کد شناسایی باشد، متصل می شود. زمانی که تگ نزدیک و یا در محدوده کدخوان قرار گیرد، میدان مغناطیسی تولید شده توسط کد خوان باعث فعال شدن تگ می گردد. در ادامه، تگ بطور پیوسته اقدام به ارسال داده از طریق پالس های رادیویی می نماید. در نهایت داده توسط کدخوان دریافت و توسط نرم افزارهای مربوطه نظیر برنامه های ERP ( برگرفته شده از Enterprise Resource Planning) و SCMS ( برگرفته شده از Supply Chain Management systems  ) پردازش می گردد .

 

 

اجزای اصلی سیستمRFID

دستگاه RFID  سه جزء اصلی دارد: چیپ، آنتن و خواننده. چهارمین جزء مهم سیستم RFID پایگاه داده ای است که اطلاعاتی در مورد کالاهای بر چسب خورده را در خود ذخیره می کند. این سیستم همچنین شامل میان افزاری است که اطلاعات را به محل ذخیره سازی داده منتقل و ثبت می کند.

چیپ

چیپ معمولاً از سیلیکون ساخته می شود و اطلاعاتی در مورد کالایی که به آن بر چسب زده شده را در بر دارد. چیپ هایی که سازندگان و فروشندگان برای شناسایی کالاهای مصرفی بکار می برند ممکن است شامل EPC  باشند.
 EPC معادل با (UPC ( Universal Product Code یا بارکد است. که در حال حاضر روی بسیاری از محصولات برچسب خورده است. بارکدها برای هر نوع محصول، منحصر به فردند و باید اسکن شوند و فقط اطلاعات کلی محصول را شامل می شود. در عوض چیپ ها ی  EPC برای هر محصول منحصر به فردند و با امواج رادیویی خوانده می شوند. این کدها حاوی داده هایی هستند که سازندگان و فروشندگان محصولات از آنها برای ردیابی صحت و موقعیت کالا در زنجیره  ی تأمین استفاده می کنند.
یک چیپ RFID می تواند علاوه بر EPC اطلاعات دیگری را نیز در بر داشته باشد، مانند داده های بیومتریک (برای مثال تصویر دیجیتالی از اثر انگشت ). به علاوه برخی از چیپ ها برای بارگیری اطلاعات منحصر به فرد برای شناسایی کالا بکار نمی رود، این سیستم ها  EAS نام دارند(Electronic Article Surveillance)  که هدف از بکارگیری آن ها جلوگیری از سرقت در فروشگاه ها با استفاده از امواج رادیویی است.
 برای ذخیره اطلاعات در چیپ از دستگاهی به نام Printer استفاده می شود. برخی از چیپ ها قابلیت بازنویسی مجدد را دارند یعنی اطلاعات تگ می تواند پاک شود، دوباره نوشته شود یا تغییر کند بنابراین امکان بروز رسانی داده ذخیره شده در چیپ وجود دارد.

آنتن

آنتن مربوط به چیپ وظیفه انتقال اطلاعات بین تگ و خواننده را با استفاده از امواج رادیویی بر عهده دارد. معمولاً آنتن های بلندتر ، برد خواندن بیشتری را فراهم می سازند. چیپ و آنتن با هم "فرستنده - گیرنده مخابراتی "  Transponder - یا به طور رایج تر تگ نامیده می شوند.
دو نوع تگ RFID وجوددارد ، تگ های اکتیو و پسیو؛ تگ های پسیو فاقد منبع برق داخلی اند و از طریق میدان الکترومغناطیسی تولید شده توسط خواننده تغذیه می شوند. تگ های اکتیو با یک باطری داخلی تغذیه می شوند و وقتی پرس و جوی اطلاعات را از سوی خواننده حس می کنند، داده را به دستگاه خواننده ارسال می کنند. در بخش های بعد به تفصیل به شرح این دو نوع تگ پرداخته خواهد شد.

خوانندهRFID

مجموعه آنتن و خواننده را ایستگاه یا دستگاه خواننده می نامند. دستگاه خواننده معمولا" به یک سیستم کامپیوتری متصل است که مانند بارکد اسکنر عمل می کند. دستگاه  های خواننده در اندازه، وزن ، برق و متحرک بودن یا ثابت بودن بسیار متنوع اند. در بعضی از آنها، باطری تعبیه شده که بتوان از آن به عنوان موبایل برای عملیات خواندن تگ ها استفاده نمود.
سه دسته عمده دستگاه خواننده به شرح زیر است:

1. مدل ثابت  Fixed Type
2. مدل دستي Hand held Type
3. مدل كارت PC Card Type

1.      مدل ثابت  Fixed Type 

مدل Reader بیشتر در محلی خاص نصب میشود و معمولا تگ هایی که باید شمارش شوند یا ورود و خروج اشیا و وسائلی که باید کنترل شوند با تگ ها یا کارت هایی که روی آنها نصب شده  از محدوه ای که آن آنتن ها عبور تگ ها را پوشش می دهند عبور می کنند. برد پوشش این ریدرها آن ها را با محدوده های کوتاه حدود 1 متر و محدوده های متوسط بین 1 تا 7 متر و محدوده های بلند بین 7 تا  15 متر می توان تقسیم نمود.

2.  مدل دستي  Hand held Type

این مدل در واقع برای شمارش اشیا و اجسامی به کار می رود که ثابت بوده و ریدر قابل حمل با حرکت بین کالا ها و یا اشیای تگ خورده ، داده های آنها را ثبت نموده  و بیشتر برای شمارش اجناس انبار استفاده میشود که تگ ها روی اجناس چسبانده شده و در قفسه ها قرار گرفته و ریدر Hand Held اطلاعات تگ ها را می خواند.

3. مدل كارت PC Card Type

  از این نوع ریدر برای خواندن کارت های شناسایی استفاده می شود، که معمولا برای ثبت ورود و خروج افراد یا پرسنل با نزدیک نمودن کارت ها به ریدر RFID داده ها ثبت می شود دراین حالت تگ ها در کارت ها قرارداده شده و با کد های شناسایی  منحصر به فرد برای هر فرد عمل نموده و به عنوان کارت پرسنلی نیز در سازمانها کاربرد دارد؛ که با نزدیک کردن به دستگاه ریدر اطلاعات ورود یا خروج آنها ثبت شده و دارای انواع متفاوتی می باشد.

فرکانس های رادیویی مورد استفاده سیستم RFID
در RFID  هم از باند فرکانس پائین و هم از باند فرکانس بالا در محدوده های زیر استفاده می گردد :
باندهای فرکانس پائین RFID
فرکانس پائین یاLF  (برگرفته شده از frequencyLow) : بین 125تا 134 کیلو هرتز
فرکانس بالا یا HF (برگرفته شده از frequencyHigh )  :محدوده 56/13 مگاهرتز
باندهای فرکانس  بالا RFID
باند UHF  : محدوده 860 تا 960 مگاهرتز
میکروویو : 25 گیگاهرتز به بالا

محدوده خواندن

در باندهای فرکانس پائین، محدوده خواندن تگ های غیر فعال با توجه به بهره ضعیف آنتن چیزی بیش از یک متر نمی باشد (درفرکانس های پائین، طول موج الکترومغناطیسی بسیار بالا می باشد. در برخی حالات تا چندین کیلومتر و طولانی تر از ابعاد آنتن تعبیه شده در تگ های RFID ، بهره آنتن، بطور مستقیم با اندازه آنتن مرتبط با طول موج متناسب می باشد بنابراین بهره آنتن در اینگونه فرکانس ها بسیار پائین است).
در فرکانس های بالاتر، محدوده خواندن معمولا افزایش خواهد یافت خصوصا در مواردی که از تگ های فعال استفاده شده باشد با توجه به این که باندهای فرکانس بالا می توانند باعث بروز مسایل مختلفی در رابطه با سلامت انسان گردد تعداد بسیار زیادی از سازمان های تنظیم مقررات رادیویی نظیر FCC محدودیت های بیشتری را در خصوص قدرت سیستم های میکروویو و UHF اعمال می نمایند این کار باعث می شود که محدوده خواندن این نوع سیستم های فرکانس بالا در تگ های غیر فعال بطور متوسط بین 3 تا 9 متر گردد.

 

 

مایعات و فلزات

کارایی سیستم RFID  متأثر از سطوح آبکی و نم دار می باشد سیگنالهای HF نسبت به سیگنالهای میکروویو و UHF دارای قابلیت نفوذ پذیری بهتری در آب و سایرمایعات می باشند. طول موج های کوتاه تر UHF دارای استعداد بیشتری جهت جذب در آب و سایر مایعات می باشند. طول موج های کوتاه تر UHF دارای استعداد بیشتری در جهت جذب در آب می باشند. به همین دلیل اغلب از تگهای HF برای برچسب گذاری مواد مایع استفاده می گردد.
محیط های فلزی بر روی تمامی فرکانس های RFID تاثیر می گذارند. سیگنال های فرکانس رادیویی  قادر به عبور از فلزات نمی باشند. یکی از اثرات مشترک فلزات بر روی فرکانس های HF و UHF تغییرخود القایی آنتن می باشد که پیامد آن کاهش محدوده خواندن خواهد شد؛ یکی دیگر از اثرات مواد فلزی برروی هردو نوع فرکانس، جذب انرژی RF توسط فلزات است با این که هر دو نوع فرکانس قادر به نفوذ از طریق یک شی فلزی نمی باشد اثرجذب در تگ های HF و UHF رفتاری کاملا متفاوت دارد در تگ های HF یک محدوده خواندن  ضعیف وجود دارد در حالی که درتگ های UHF می توان محدوده خواندن را در صورت ایجاد شکاف هوایی بین آنان و سطح فلز افزایش داد، در مواردی که مواد فلزی بخشی از شی مورد نظر برای برچسب گذاری توسط تگهای RFID باشند بهتر است که از فلز به عنوان آنتن استفاده گردد.   

اندازه و نوع آنتن

باتوجه به طول زیاد طول موج سیگنالهای رادیویی فرکانس پائین ، آنتن سیستم های LF و HF می بایست از آنتن های UHF و میکروویو بزرگ تر باشد. تا بتوان بهره سیگنال برابری را دریافت کرد. این موضوع با هدف ایجاد تگ های کوچک و ارزان درتضاد است همین موضوع باعث شده که بسیاری از طراحان سیستم از بهره آنتن به نفع کنترل قیمت بگذرند و بپذیرند که از سیستمHF و LF صرفا در حوزه های کوچک استفاده نمایند تگ های LF و HF معمولا بزرگ تر از تگ های  UHF و میکروویو می باشد.
در سیستم های LF و HF از جفت گیری الفبایی و آنتن های الفبایی استفاده می گردد که معمولا آنتن هایی از نوع حلقوی می باشند. در فرکانس های UHF و میکروویو از جفت گیری خازنی استفاده می گردد و آنتن ها از نوع دو قطبی می باشند.

 

مقایسه تگ های هوشمند RFID درمقابل کدهای میله ای

 

1. حجم ذخیره سازی و میزان حافظه

کدهای میله ای قادر به ذخيره سازی حجم محدودتری از اطلاعات در مقایسه با تگ های هوشمند RFID می باشند.  نماد UPCE ( تگ هايی با حداقل فضای ذخيره سازی داده )، صرفا" قادر به نگهداری هشت حرف عددی ( چندين بايت )  است. در کدهای ميله ای از نوع  Data Matrix، امکان ذخيره سازی 2000 حرف در یک تگ دو بعدی وجود دارد. شکل زیر، یک نماد UPC E و يک نماد Data Matrix را نشان می دهد.  تگ های RFID قادر به نگهداری حجم بیشتری از اطلاعات می باشند. با این که می توان تگ های RFID را بگونه ای ساخت که دارای حافظه اندکی برای ذخيره سازی داده باشند ولی همزمان با رشد فناوری ساخت اين نوع تگ ها، امکان ذخيره سازی اطلاعاتی بالغ بر 128 کيلو بایت در آنان فراهم شده است.

 

 

2. قابلیت خواندن و نوشتن

کدهای میله ای را نمی توان پس از چاپ اصلاح و يا تغيير داد و در عمل تابع یک فناوری فقط خواندنی و يا RO می باشند . در مقابل، تگ های RFID با قابلیت خواندن و نوشتن نظیر تگ های هوشمند ، دارای قابلیت آدرس دهی می باشند و می توان به دفعات ( هزاران مرتبه ) اطلاعات موجود در آنان را در مدت زمان حیات یک تگ تغيير داد . ويژگی فوق توانمندی فناوری RFID را به شدت افزایش داده و زمينه بکارگيری آن را در حوزه هايی وسيع فراهم می نمايد.

3. عدم نیاز به قرار گرفتن در خط دید

یکی دیگر از مزایای فناوری RFID نسبت به کدهای میله ای، عدم ضرورت قرار گرفتن تگ  در خط دید یک بررسی کننده به منظور عملکرد صحیح است چراکه امواج راديويی می توانند در مواد جامد متعددی منتشر گردند. علاوه بر این می توان با توجه به ضرورت و ماهيت يک شی، تگ را درون شی بکارگرفت ( نه روی بسته بندی ) و بدون نگرانی داده ذخیره شده در آن را خواند.
کدهای میله ای نيازمند قرار گرفتن در خط دید مستقیم می باشند تا دستگاه اسکنر بتواند به درستی آنان را پويش نماید. ويژگی فوق باعث می گردد که از کدهای میله ای صرفا" بر روی بسته بندی و سطح شی و نه درون شی استفاده کرد.
در سيستم های مديريت زنجيره تامين که در هر لحظه لازم است حجم بالايی از مواد و اشياء جابجا گردد، استفاده از فناوری RFID می تواند دستاوردهای بيشتری را نسبت به کدهای میله ای به دنبال داشته باشد.

4. محدوده خواندن

محدوده خواندن کدهای میله ای بسیار اندک است و معمولا" از چندين اينچ تجاوز نمی کند. البته این امکان وجود دارد که بتوان اسکنرهای کدهای میله ای را بگونه ای ساخت که قادر به خواندن تگ ها در محدوده ای معادل چندین متر باشند . بديهی است ، با توجه به هزينه بالای توليد اینگونه اسکنرها، استفاده از آنان تابع شرایط خاصی است. در صورت استفاده از این نوع اسکنرها، ضرورت قرار گرفتن کد میله ای در معرض دید مستقیم اسکنر کم رنگ می شود .
محدوده خواندن تگ های RFID بسته به فرکانس عملياتی، اندازه آنتن، فعال بودن و یا غیرفعال بودن تگ  بمراتب بيشتر از کدهای میله ای است. محدوده خواندن تگ های RFID می تواند از ده ها سانتی متر شروع شود و به چندين متر برسد.

5.  خواندن و نوشتن همزمان

برخلاف سایر فناوری های تشخیص خودکار AIDC، که برای خواندن هر یک از آيتم ها لازم است آنان را بطور فيزيکی از یکدیگر جدا کرد و بطور جداگانه خواند ، سيستم های RFID قادر به خواندن چندين تگ بطور همزمان می باشند. برای خواندن کد ميله ای کالاهای موجود در يک محموله ، می بايست تمامی محموله از شکل استاندارد بسته بندی خود خارج تا زمینه خواندن یکایک کالاها فراهم گردد .
در سيستم های RFID می توان تمامی محتویات یک محموله را در یک لحظه و در زمان عبور از محدوده يک بررسی کننده خواند. RFID تنها فناوری موجود در خانواده فناوری های AIDC است که دارای ويژگی مهم فوق است.

6.  امنیت دستیابی

با توجه به این که کد ميله ای در خارج از بسته بندی کالا نصب می گردد و می بايست به منظور خواندن در معرض دید دستگاه اسکنر قرار بگیرد، ضريب ايمنی داده ذخيره شده در کد کاهش پيدا می نماید. هر شخص با بکارگیری یک دستگاه اسکنر استاندارد کد میله ای و یا حتی یک دوربين می تواند داده ذخيره شده را وارسی و در صورت لزوم ذخيره نماید.
سيستم های RFID نسبت به کدهای ميله ای دارای امنيت بيشتری می باشند. با رمزنگاری داده ذخیره شده در تگ RFID و استفاده از روش های مختلف تاييد هويت، می توان يک سطح قابل قبول از امنيت را به همراه اين نوع سيستم ها پياده سازی کرد. 

7.  دوام و قابلیت تطبیق با شرایط محیطی

تگ های RFID قادر به کار در محيط های کثيف و ناصاف می باشند. این در حالی است که تاثير شرایط محيطی بر روی صحت عملکرد کدهای میله ای بسیار زیاد می باشد. به عنوان نمونه، تحقق يکی از شرایط زیر می تواند باعث بروز اختلال در خواندن کد ميله ای گردد.
•    قرار گرفتن يک لایه گردو خاک بر روی سطح کد میله ای
•    پاره شدن کد میله ای
•    کثيف شدن سطح کد میله ای
•    آغشته شدن سطح کد میله ای به مواد چرب
•    تو رفتگی کد میله ای
•    قرار گرفتن بر روی یک سطح ناهموار
زيادی شدت نور نيز می تواند برای دستگاه های اسکنر کد میله ای ممانعت ایجاد نماید و آنان را در خواندن تگ های کد میله ای با مشکل مواجه نماید. فناوری RFID، نسبتا" از اینگونه مسايل مصون است .

قابلیت اطمینان به خواندن

در برنامه های زنجیره تامین ، قابلیت اطمينان به داده خوانده شده در اولين مرحله بسیار حايز اهميت است. بنابراین در برخی موارد لازم است که به دلیل بروز مشکل در کد میله ای ( به دلایلی که در بخش قبل به آنان اشاره گردید )، کدها را بیش از یک مرتبه خواند و اگر باز هم توام با موفقيت نبود از روش دستی برای درج کد استفاده کرد .
ويژگی ضد تصادمی و قابلیت خواندن و نوشتن همزمان تگ های RFID، کاربران را از پویش آيتم هايی که ممکن است به درستی خوانده نشوند، بی نیاز خواهد کرد. به عبارت ديگر، می توان به اطلاعات خوانده شده در سيستم   RFID بیش از سيستم های مبتنی بر کد میله ای  اعتماد کرد.

قیمت

بزرگترين مانع رشد و گسترش  سيستم های RFID، قيمت تگ های RFID است. در حالی که قيمت کدهای ميله ای بسیار پايين است، قيمت يک تگ غيرفعال RFID که صرفا" قادر به خواندن در یک محدوده چندين سانتی متری است بسیار بيشتر از قيمت تمام شده  کدهای ميله ای است."
توليد کنندگان مختلف سيستم های RFID با توجه به ضرورت استفاده از اینگونه سيستم ها، تمامی تلاش خود را صرف اتخاذ تدابير و راهکارهای مناسب برای کاهش قيمت تگ ها کرده اند و این پيش بينی می شود که در آینده ای نه چندان دور شاهد کاهش قيمت تمام شده تولید تگ های RFID باشيم تا زمينه بکارگيری سيستم های RFID بیش از گذشته و در حوزه های متنوع تری فراهم گردد .

مزایای RFID

•    کاهش هزینه ها (کاهش فعالیت های دستی، نیروی انسانی و سوخت)

•    اتوماسیون خدمات با بالاترین سرعت و دقت و کیفیت (بدون توقف)

•    کاهش خطاهای انسانی

•    کنترل فرآیندهای غیر قابل رویت

•    امکان بازنویسی و ویرایش اطلاعات موجود در تگ با حفظ کلیه موارد ایمنی

•    امکان بروزرسانی برچسب ها بدون دخالت دست

•    افزایش امنیت با امکان رمز گذاری برروی اطلاعات یکپارچه سیستم ها

•    عدم وجود استهلاک و فرسودگی با توجه به عدم نیاز به تماس مستقیم

•    قابلیت مخفی سازی و جاسازی تگ ها

•    عدم نیاز به دید مستقیم جهت خواندن تگ ها

•    امکان شناسایی محل دقیق قرارگیری کالا و اشخاص دارای تگ

•    قابلیت استفاده در هر نوع شرایط محیطی (دما، رطوبت، گرد وغبارو ... )

 

 

معایب  RFID

1. قیمت بالا
2. تداخل
3. ایمنی کم
4. مشکلات اجتماعی

کاربردهایRFID

مدیریت زنجیره تأمین (SCM)

با قرار دادن تگ های  RFID برروی اجناس در زنجیره تأمین در هر لحظه می توان تشخیص داد که کالای مورد نظر در چه مرحله ای از ذخیره قرار دارد؛  RFID توسط شرکتهای مختلف در دنیا از جمله wal-mart،Gillete  و .... برای این منظور به کاربرده شده است.
کمک عمده RFID درزنجیره تأمین به هنگام خرید مواد اولیه از تأمین کنندگان و همچنین انتقال محصولات به تولید کنندگان است. TAGهای RFID که برروی پالت های حمل محصولات نصب می شوند اطلاعات کاملی از محصولات موجود در پالت در اختیارمراکز بازرسی قرار می دهد و در نتیجه احتیاجی به بازکردن محموله و شمارش دستی محصولات نیست که این امر سبب کاهش قابل توجهی درهزینه بازرسی و افزایش دقت و کاهش اشتباهات حمل خواهد شد. همچنین اطلاعات وسیعی درباره مواد و قطعات تشکیل دهنده محصول مراحل ساخت آن، زمان ساخت و تحویل محل قرارگیری آن درانبار و... را می توان درداخل  tag ها ذخیره و نگهداری کرد.

کنترل تردد افراد

افزایش امنیت کنترل تردد، گزارش گیری در مورد تردد افراد در زمان های مختلف درسازمان، حذف صف در مقابل ورودی ها، امکان اعطا یا لغو دسترسی به افراد و انجام تنظیمات نرم افزاری، از مزایای سیستم کنترل تردد برمبنایRFID  است. برخلاف کارتهای تماسی، کارتهای بدون تماسRFID، استهلاک کمی دارند و با توجه به استانداردهای امنیتی بکاررفته دراین کارتها، امکان کپی وجود ندارد.
سیستم کنترل تردد برمبنای RFID  دارای اجزاء کلی شامل ریدر، کنترل، کارت و نرم افزار مرکزی است. کنترلرها امکان ذخیره اطلاعات تا چند هزار رکورد را دارند و در صورت ازکار افتادگی کامپیوتر مرکزی، سیستم می تواند به صورت stand alone بکار خود ادامه دهد.
با استفاده از نرم افزار مرکزی می توان دسترسی افراد را برمبنای زمان و محدوده تعریف کرد همچنین امکان دریافت سیگنال هشدار درمواقع ضروری از طریق نرم افزارممکن می شود.

کنترل تردد خودرو

در این سیستم تگ RFID روی شیشه خودرو چسبانده می شود و ریدر در کنار درب ورودی، تگ را شناسایی و ID آن را به نرم افزار مربوطه می فرستد با استفاده از این نرم افزار، ضمن کنترل دسترسی خودروهای مختلف به مبادی ورود و خروج ، امکان گزارشگیری های مورد نیازکاربرفراهم می شود.
تگ RFID که برای این کاربرد استفاده می شود، به دو صورت باتری دار و بدون باتری موجود است. مزیت تگ های بدون باطری برای کنترل تردد خودرو، عمر نامحدود آنها با توجه به عدم نیازبه تعویض تگ پس از اتمام باطری آن است، اما ریدرها گران قیمت تر هستند؛ و قابل استفاده توسط سازمانها، ساختمانها، مجتمع های مسکونی، فرودگاه ها، تاکسیرانی و ..... می باشند.

دریافت عوارض راه

در بسیاری ازکشورها برروی ماشین ها برچسب هایی با اطلاعات شماره credit-card ومشخصات مالک آن قرار داده می شود. در هنگام عبور از جاده ها gate هایی برای جمع آوری عوارض وجود دارد که این tagها را در حال حرکت خوانده و به صورت خودکار، مقدار عوارض را از حساب صاحب اتومبیل کم می کند از این طریق توقف برای پرداخت عوارض درجاده ها حذف خواهد شد.

 

 

 

مدیریت محوطه

مدیریت محوطه، شناسایی و ردیابی پرسنل و ماشین آلات درمحوطه های بزرگ یکی از کاربردهایی است که توسط تکنولوژی RFID با برد بالا ممکن می گردد.
از جمله موارد کاربرد RFID درمدیریت محوطه، می توان به ردیابی ماشین آلات، کانتینرها و پرسنل در بنادر، فرودگاه ها، پتروشیمی ها، کارخانه ها، پادگان ها و موسسات اشاره کرد. همچنین ردیابی کامیون های حاوی بار در محوطه های بارگیری، تشخیص اتصال درست کانتینر و تریلر، مدیریت ماشین آلات درمحوطه فرودگاه و موارد مشابه از موارد مدیریت محوطه توسط تکنولوژی RFID  محسوب می شود.

مدیریت اموال

فهرست برداری از اموال در زمانهای مشخص (مثلا سالانه)، فرآیندی وقت گیر است که با استفاده از تکنولوژی RFID، این فرآیند را می توان با دقت بالا و در مدت زمان بسیار کوتاه انجام داد. همچنین در صورتی که اموال از اتاق با جایی به جای دیگر برده می شوند، می توان به صورت کاملا مکانیزه آنها را ردیابی نمود.
در این کاربرد می توان از ریدرهایی به صورت گیت، در ورودی و خروجی هر محدوده استفاده کرد. در اینصورت ورود و خروج اموال به هر محدوده با اتاق به صورت خودکار ثبت می شود. همچنین می توان از ریدرهای دستی استفاده نمود، در این حالت پرسنل با استفاده از ریدرهای دستی می توانند لیست اموال را بروز کنند.

سیستم کنترل موجودی

یکی از کاربردهای بسیار متداول RFID کاربرد آن در برنامه ریزی و کنترل موجودی هاست. اطلاعات موجودی ها درtag  های RFID نگهداری می شود و از این طریق هر لحظه می توان میزان موجودی موسسه و محل نگهداری آن ها را چک کرد و احتیاجات را مشخص و سفارشات لازم را ارسال نمود. RFID هزینه کنترل موجودی را کاهش داده و کارآیی و دقت آن را به میزان قابل توجهی افزایش می دهد. شرکت wal-mart ادعا می کند که با استفاده از RFID هزینه کنترل موجودی شرکت به میزان 5/1% کاهش داشته است. 
شرکتwal-mart   در زمینه استفاده از RFID تقریباٌ پیشگام است با استفاده از این سیستم، wal-mart در هرلحظه چک می کند که از هرمحصول چقدر و در کدام قفسه ها وجود دارد و اگر در هرجا مقدار این کالاها کم باشد به طور خودکار دستوری به قسمت انبارداری ارسال می شود تا قفسه ها مجدداٌ پرشوند؛ همچنین در زمان برداشتن یا گذاشتن موجودی درانبار این اطلاعات ثبت شده، سطح موجودی انبار چک شده و در صورت نیاز سفارش به تأمین کنندگان به صورت خودکار داده می شود.

اخذ عوارض الکترونیک

حذف راهبندان در ورودی عوارضی در بزرگراه ها، باعث صرفه جویی در زمان رانندگان و آسایش خاطر  آنها می شود. در نتیجه، باعث افزایش عبور و مرور از بزرگراه و در نتیجه افزایش درآمد عوارضی می گردد. مدت هاست که باجه های عوارضی در دنیا مجهز به سیستم اخذ عوارض الکترونیکی هستند و امروزه این سیستم ها با استفاده از تکنولوژی RFID طراحی و  ساخته می شود.

ردیابی اسناد و کتاب ها

تکنولوژی RFID به مدیریت و ردیابی اسناد و کتاب ها کمک می کند با استفاده از RFID، علاوه بر تسریع در یافتن اسناد مورد نظر، از سرقت اسناد مهم تا حد زیادی پیش گیری می شود.
در این کاربرد تگ ها بصورت برچسب های کوچک روی اسناد یا داخل جلد کتاب نصب می شوند. با استفاده از ریدر دستی، می توان لیست اسناد و کتاب های موجود را بروز کرد و یا به دنبال سند یا کتاب خاصی گشت. ضمن اینکه این سیستم در تسریع فهرست گیری از اسناد یا کتب نقش بسزایی دارد. در ادامه در مبادی ورود و خروج، می توان ریدرهایی بصورت گیت نصب کرد تا در صورت خروج اسناد غیر مجاز، سیستم آلارم بدهد.

ردیابی کانتینرها

برای جلوگیری ازگم شدن کانتینرها در محوطه بندر، نیز جلوگیری از بروز تصادفات در محوطه بارگیری و همچنین پیشگیری ازسرقت، می توان از تکنولوژی RFID استفاده کرد.
در صورت استفاده از سیستمRFID  مناسب کاربرد ردیابی کانتینر، امکان شناسائی محل کانتینرها با دقت زیاد وجود دارد. همچنین این سیستم امکان پیش گیری از حوادث ناشی از برخورد ماشین آلات موجود در بندر باپرسنل را فراهم می کند همچنین پلمب های الکترونیکی هوشمند می توانند به امنیت بیشتر کانتینرها کمک کنند. این تگ ها، باز و بسته شدن درب کانتینر را ثبت و به ریدر منتقل می کنند.

پزشکی

دربیمارستان ها این tag ها برای تعیین موقعیت تجهیزات و پرسنل در هر لحظه بکار می روند. علاوه بر آن برای کنترل موجودی ها از جمله خون، دارو و .... نیز کاربرد دارد.

ایجاد سیستم های هوشمند خانگی

به عنوان مثال: ساخت یک ماشین لباسشوئی که قادر است tag های RFID روی لباس ها را خوانده و با توجه به اطلاعات آنها از جمله نوع پارچه لباس ، رنگ و .... درجه شست و شو را تنظیم کند و در صورتی که فرد قصد شستن ترکیب نادرستی از رنگ و جنس لباسها را دارد، اخطار لازم را به او بدهد.
مثالی دیگر یخچالی است که می تواند مواد غذایی داخل خود را شناسایی نموده و هر زمان که یکی از آنها (مثلاٌشیر) کم شد یا تاریخ انقضای آن نزدیک شد به صاحب خانه خبر بدهد؛ یا حتی قادر است یک لیست خرید آماده کند!


نوع

محدوده فرکانس

توانایی عبور سیگنال از مواد

توانایی خوانده شدن همزمان چندtag

قیمت

کاربرد نمونه

LF

120 -134 KHZ

زیاد

ضعیف

گران

شناسایی حیوانات در مراکز پرورش حیوانات یا دامداریها

HF

13.56 MHZ

کم

نسبتاٌ خوب

ارزان

کتابخانه ها

UHF

902 – 915 MHZ

بسیارکم

بسیار عالی

ارزان ترین

حمل ونقل کالاها و موجودی ها

 

جمع بندی

 به طور کلی می توان کاهش هزینه ها (کاهش فعالیت های دستی و افزایش سرعت)، اتوماسیون (بدون توقف)، کاهش خطا، کنترل فرآیندهای غیر قابل رویت، امکان به روزرسانی برچسب ها بدون دخالت دست، امنیت و یکپارچگی را از عمده ترین مزایای سیستم های مبتنی بر تکنولوژی RFID  دانست.

 

Resources

www.tarfandestan.com
www.farasam.com
www.narmafzarans.com
www.tabnak.ir
www.srco.ir
www.gsri.com


علی خلیلی امتیاز به خبر :

ارسال نظرات

تنها کاربران ثبت نام کرده مجاز به ارسال نظر می باشند.

نظرات شما

شجاعی
شجاعی یکشنبه, 03 مرداد,1395 11:22
بسیار کامل و کاربردی بود، ممنون

سامانه سام سیروان

فروش: 43489149 | پشتیبانی: 43489148